20 грама черен шоколад на ден свалят кръвното

11:40, 03 апр 19 25 2176 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Любителите на шоколада имат нов повод да се почерпят, защото португалски учени доказаха, че той е полезен за здравето, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Похапването на няколко парченца черен шоколад всеки ден сваля кръвното налягане само за месец. Необходимото количество е 20 гр.

Млечният шоколад също е полезен, но най-добър ефект има черният шоколад.

Учените от Политехническия институт в Коибра са работили с 30 здрави доброволци на възраст от 18 до 27 години. Половината от тях получавали шоколад със съдържание на какао 55%, а останалите - 90%. Участниците трябвало да се въздържат от други храни, богати на флаваноли - горски плодове, чай, вино.

Резултатите показаха, че систолното налягане (горната граница) на доброволците на черен шоколад намаляло с 3,5 mmHg (милиметри живачен стълб), а диастолното - с 2,3 mmHg. При участниците на млечен шоколад тези показатели намалели съответно с 2,3 и 1,7.

Групата на черен шоколад също била с по-добър пулс и вентрикуларно-артериално взаимодействие - взаимодействието между лявата камера и артериите, които изтласкват кръвта в тялото.

Промяна в структурата на сърцата на участниците обаче не е имало.

Учените се надяват изследването им да е в полза на използването на шоколада като профилактично средство за поддържане на здрава сърдечносъдова система.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама