Каракачанов: Трябва да се търси мирно решение на конфликта Русия - Украйна

11:31, 03 апр 19 / Политика 25 985 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Няма как да не стане въпрос за темата „Русия”, тъй като ситуацията в района на Черно море и в Източна Украйна предполага тя да бъде поставена. С Русия трябва да се водят преговори и да се търси мирно решение на конфликта Русия – Украйна”. Това каза военният министър Красимир Каракачанов пред Нова телевизия. Той коментира темите, които ще бъдат обсъждани по време на отбелязването на 70-годишнината от основаването на НАТО.

Домакин на мащабното събитие тази година е Вашингтон, а основните теми пред първите дипломати ще бъдат сигурността в Черно море, деликатните отношения с Русия и съдбата на Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег.

„Различните държави в НАТО имат различни позиции. Някои страни като Полша, Румъния и прибалтийските държави имат по-остри позици. Други – като Франция и Германия, повтарят думата "преговори”, добави Каракачанов. И допълни, че в НАТО изискването било всички партньори на първо място да гарантират собствената си национална сигурност. За да се реализира една пълна сделка от американска страна, Пентагонът трябвало да получи разрешение от Конгреса. Очакванията били това да се случи в края на май. „Смятам, че до юли месец ще сме готови с договора”, заяви военният министър.

България е представена във Вашингтон от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на визитата са предвидени и двустранни разговори със специалния помощник на президента Тръмп, както и с главния прокурор и секретар по правосъдието Уилям Бар. Страната ни иска отпадането на визовия режим и подписване на спогодба за социална сигурност, която засяга около 400 000 българи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама