Граждани търсят съдействие от Мая Манолова по казуса "Златен век"

12:25, 03 апр 19 / Общество 25 361 Topnovini
1

Граждани от Инициативния комитет „Лозенец“ се обърнаха за съдействие към Омбудсмана да бъде посредник между тях и отговорните институции, за да получат яснота за валидността на разрешителното за строеж, статута на обектите „ателие“ от значение за предназначението на сградата и категорията на строежа, включително за отговорността на контролните органи по строителството.

В писмо до регионалния министър Петя Аврамова омбудсманът Мая Манолова желае организирането на работна среща заедно с представители на Инициативния комитет „Лозенец“, във връзка със законността на строежа на 34-етажния небостъргач „Златен век“, да се случи в най-кратък срок.

„Обществените очаквания са породени от противоречивите становища по основния въпрос относно валидността на разрешението за строеж, изразени през последните дни в публичното пространство от органите на централната и местна администрация за разрешаване и контрол на строителството“, пише Манолова в писмото си до министър Аврамова.

Институцията на омбудсмана работи по казуса на небостъргач „Златен век“ още от 2017 г., когато граждани сигнализират Манолова с молба да инициира проверки за намалени отстояния от съседните сгради,  законността на строителното разрешение, книжата и съответствието между изграждането на „Златен век“ и устройствените планове на София. Още тогава институцията на омбудсмана се обръща към ДНСК, столичния кмет и към районния кмет на кв. „Лозенец“, за да проверят случая. Отговор пристига от ДНСК, в който подробно информират, че документите по строежа са в съответствие с българското законодателство.

Няколко месеца по-късно институцията на омбудсмана е сезирана отново от гражданския комитет, този път по повод методическите указания и опита за тълкуване на закона от страна на зам.-министър на регионалното министерство, включително с молба да бъдат сезирани Регионалната инспекцията по околна среда, Министерството на околната среда и водите и гл. архитект на София за съответствие с нормите на екологичното законодателство. Тогава отговор е получен от Регионалната инспекция по околна среда - София, която констатира, че след направените промени в проекта не са установени нарушения по процедурата за въздействието на околната среда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 55 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.