Граждани търсят съдействие от Мая Манолова по казуса "Златен век"

12:25, 03 апр 19 25 1191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Граждани от Инициативния комитет „Лозенец“ се обърнаха за съдействие към Омбудсмана да бъде посредник между тях и отговорните институции, за да получат яснота за валидността на разрешителното за строеж, статута на обектите „ателие“ от значение за предназначението на сградата и категорията на строежа, включително за отговорността на контролните органи по строителството.

В писмо до регионалния министър Петя Аврамова омбудсманът Мая Манолова желае организирането на работна среща заедно с представители на Инициативния комитет „Лозенец“, във връзка със законността на строежа на 34-етажния небостъргач „Златен век“, да се случи в най-кратък срок.

„Обществените очаквания са породени от противоречивите становища по основния въпрос относно валидността на разрешението за строеж, изразени през последните дни в публичното пространство от органите на централната и местна администрация за разрешаване и контрол на строителството“, пише Манолова в писмото си до министър Аврамова.

Институцията на омбудсмана работи по казуса на небостъргач „Златен век“ още от 2017 г., когато граждани сигнализират Манолова с молба да инициира проверки за намалени отстояния от съседните сгради,  законността на строителното разрешение, книжата и съответствието между изграждането на „Златен век“ и устройствените планове на София. Още тогава институцията на омбудсмана се обръща към ДНСК, столичния кмет и към районния кмет на кв. „Лозенец“, за да проверят случая. Отговор пристига от ДНСК, в който подробно информират, че документите по строежа са в съответствие с българското законодателство.

Няколко месеца по-късно институцията на омбудсмана е сезирана отново от гражданския комитет, този път по повод методическите указания и опита за тълкуване на закона от страна на зам.-министър на регионалното министерство, включително с молба да бъдат сезирани Регионалната инспекцията по околна среда, Министерството на околната среда и водите и гл. архитект на София за съответствие с нормите на екологичното законодателство. Тогава отговор е получен от Регионалната инспекция по околна среда - София, която констатира, че след направените промени в проекта не са установени нарушения по процедурата за въздействието на околната среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама