Румен Радев отличи студенти и докторанти с едногодишна стипендия

14:05, 03 апр 19 / Култура 25 1439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учителят достига до съзнанието на учениците, но истинският педагог достига до техните сърца и именно тази комбинация – на добър учител и добър педагог, може да завладее съзнанието, духа и сърцето на обучаемите. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчването на наградите от конкурса "Най-важният урок. Послание към бъдещите ми ученици", която се състоя в Гербовата зала.

Общо 11 студенти и докторанти в педагогически специалности бяха отличени със стаж и едногодишна стипендия. Инициативата се проведе под патронажа на българския държавен глава.

„Вие сте хората, които ще предадете на вашите ученици спойващия елемент на нашето общество – нашите ценности, култура, народопсихология, без които ние бихме живели в един механичен свят“, обърна се Румен Радев към победителите. Държавният глава отбеляза, че работата на младите учители не е просто професия, а призвание, от което зависи бъдещето на България.

По думите на президента има огромна разлика в това да посещаваш задължително учебно заведение и да получиш задължително образование. „Необходимо е да изградим млади хора, които си задават въпроси, търсят информация и я осмислят критично. Млади хора, които имат компетенции и умения на адаптивност, провокиране и търсене на истината, за да градят модела на успешното общество“, допълни Румен Радев.

Държавният глава посочи, че младежите трябва да имат отворена и активна представа за света и поздрави наградените студенти и докторанти за техните идеи образованието да не бъде заключвано в класната стая. Президентът припомни, че 65% от постъпващите днес в училище ученици ще упражняват професии, които не съществуват сега. Можем само да си представим каква креативност учителите трябва да изградят у младите хора, за да бъдат те подготвени за бъдещето, допълни Румен Радев.

Държавният глава пожела на наградените да върнат онзи възрожденски образ на „даскала“, който се грижи и бди над своите обучаеми и ги готви за бъдещето, за една просперираща, свободна и модерна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама