Кристо ще опакова и Триумфалната арка

15:10, 03 апр 19 / Любопитно 25 1386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Художникът от български произход Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж догодина, съобщиха френски официални лица.

Артистът, известен с опаковането на Райхстага в Берлин заедно с покойната си съпруга Жан-Клод, ще покрие френския монумент с 25 000 м сребърно-син рециклируем материал, който ще бъде прикрепен с червена връв за следващите две седмици през април 2020 г., съобщи центърът за изкуство и култура „Жорж Помпиду“.

Опаковането ще съвпадне с мащабна изложба в Парижката галерия на работи на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта им с най-стария мост във френската столица през 1985 г.

„35 години след като Жан-Клод и аз опаковахме Пон Ньоф, нямам търпение да работя отново в Париж върху Триумфалната арка“, заяви 83-годишният Кристо.

Публични средства няма да бъдат влагани в инициативата. Финансирането ще дойде от продажбата на подготвителни рисунки, модели и оригинални литографии на други обекти на Кристо, уточни френската служба за национални монументи.

Идеята на Кристо и Жан-Клод за Триумфалната арка датира от 1962 г. „Близо 60 години по-късно проектът най-накрая се превръща в реалност“, обяви в становището си службата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама