Министерство на енергетиката с мерки спрямо концесията в Дивотино много преди БСП да се заинтересуват

15:32, 03 апр 19 / Политика 25 962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на енергетиката/МЕ/ е предприело мерки по отношение на концесията за въгледобив в село Дивотино много преди БСП да се заинтересува, коментира пред журналисти в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БТА.

Вчера водачът на евролистата на социалистите Елена Йончева и депутати от левицата поискаха от МЕ информация по случая и обвиниха правителството на Борисов в нарушаване на закона и облагодетелстване на фирми, които унищожават земеделска земя.

В този участък е спрян целият процес, така че да могат хората да са спокойни и, ако има евентуални несъответствия, да бъдат своевременно отстранени, информира министърът. Петкова обясни, че на 27 март в МЕ е постъпило писмо от Областната служба по земеделие в Перник, с което се информира за започнали проверки по сигнал на жители от Дивотино за нарушения, според тях, по отношение изпълнението на концесията.

"Още на следващия ден извиках в министерството колегите-концесионери, за да видим как точно стоят нещата. В резултат на срещата и информацията от Областната служба по земеделие издадох разпореждане за преустановяване на действията, свързани с напредъка на минните дейности по този участък, по отношение на който има неясноти със статута на земята. Те са преустановени до окончателното уточняване на този статут", увери енергийният министър.

Тя припомни, че самата концесия е факт с решение на МС от ноември 2003г., когато БСП участва в правителството. В рамките на решението са определени условията в т.ч. срокът /10 години/ с опция за продължаване с още 15 години, както и площите на концесията. В периода 2004-2007 г. дори имало подписани три анекса. След ноември 2014 г. министърът на енергетиката като правоприемник след разделяне на мегаминистерството на енергетиката, икономиката и туризма е трябвало да довърши този тип процедури като незабавно е започнало разговори с концесионера, за да не бъде ощетен фискът, да бъдат събрани парите, обект на концесионно възнаграждение, стана ясно от думите на Теменужка Петкова. През 2015 г. е сключен договор за цесия и така през юни вземанията в размер на 4,256 млн лв. са събрани, сред тях са и лихвите, обобщи тя.

На въпрос дали има ли опасност Топлофикация-Перник да спре заради казуса, Петкова обясни, че мини Открит въгледобив винаги са осигурявали доставката на въглища за ТЕЦ-Перник. Ще стане драматично, ако се действа не така, както предвиждат правилата, но ние сме събрали вземанията по концесиите, така че сме защитили изцяло държавния интерес, подчерта тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама