Бърнаут - на какво се дължи?

16:00, 07 апр 19 25 1497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според Кралския колеж по психиатрия един от всеки петима души се чувства постоянно, необичайно изморен, а един от всеки десет изпитва изтощение.

Умората и изтощението са причина за 20% от консултациите с лекар във Великобритания. Факт е и, че продажбите на енергийни напитки в Обединеното кралство са скочили със 155% между 2006 и 2014 г.

Дори и да спите достатъчно, постоянното изтощение пак е вредно. Учени от университета в Алабама са доказали, че усилената работа, докато сме изтощени води до повишено кръвно налягане. Това е така понеже умните хора полагат повече усилия, за да компенсират намалелите си възможности.

Хората, които страдат от синдром на хроничната умора (СХУ), водят много по-некачествен живот. Доскоро се знаеше малко за биологичните процеси, водещи до онова, което наричаме умора и изтощение. През последните години се обръща все повече внимание на проблема. Става ясно, че спектърът на умората е доста широк, но всички типове са свързани, причините им се преплитат.

На клетъчно ниво учените отделят все повече внимание на ролята на митохондриите – енергийните централи на всяка човешка клетка – за да определят до колко сме уморени. Митохондриите са клетъчни органели, които превръщат хранителните вещества в енергия. Болестите, засягащи митохондриите водят до умора, за това новите анализи на изследванията сочат, че изтощението е тясно свързано с недобре работещи митохондрии, тъй като тялото примерно не произвежда определени ензими.

И други проучвания потвърждават, че синдрома на хроничната умора е свързан с промени във функциите на митохондриите. Тези промени могат да се причинят от стресови състояния като инфекции, физически или психологически травми, недоспиване, преумора и т.н.

Стресът и натоварването може да отключи метаболитни промени и организмът да изпадне в състояние на хибернация. Това е състояние на пестене на енергия, което позволява оцеляване в неблагоприятна среда.

За това специалистите съветват да се храним с разнообразна, качествена храна, която да покрива нуждите ни от нутриенти и да намалим стресобразуващите фактори. Постоянната преумора, нанася трайни вреди на организма, пише "Пулс".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама