UniCredit готви покупка на Commerzbank?

11:50, 04 апр 19 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голямата италианска банка UniCredit се подготвя да отправи многомилиардна оферта за покупката на Commerzbank в момент, когато Deutsche bank е изправена пред трудности в опитите да се слее със своя германски конкурент, съобщава Financial Times, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Плановете на UniCredit включват закупуването на голям пакет акции в Commerzbank за няколко милиарда евро, след което да последва нейно сливане с друга германска банка в лицето на HypoVereinsbank, която е вече притежание на водещия италиански кредитор, показва информацията на Financial Times. Комбинираното банково дружество ще бъде със седалище в Германия, докато UniCredit ще запази централата си и регистрацията си в Милано.

Според изданието обаче UniCredit не планира да се намеси в текущите преговори за банково сливане, но ще се намеси, ако те се провалят. Двете най-големи банки в Германия - Deutsche bank и Commerzbank обявиха на 17 март тази година, че са стартирали преговори за тяхното сливане.

Агенция Ройтерс съобщи още през 2017-а година, че UniCredit е заявила на властите в Берлин, че се интересува от сливането с Commerzbank , но по-късно банката отрече интереса си към германския кредитор.

На този етап и трите големи банки UniCredit , Deutsche bank и Commerzbank отказаха да коментират "бомбата", която хвърли Financial Times, като говорителка на италианската банка само посочи: "Ние не коментираме пазарни слухове или спекулации".

Информацията на Financial Times за интерес на UniCredit към Commerzbank идва само ден, след като беше съобщено, че двата големи германски кредитора са разделени по отношение на темпото на водените преговори за тяхното сливане. Commerzbank би искала да види бързо решение дали да задълбочи или не дискусиите по евентуалното сливане, докато Deutsche bank се нуждае от повече време.

Според Financial Times една от страните може да реши да се оттегли от преговорите, като изданието добавя, че още този уикенд може да може да бъде направено важно съобщение.

Управителният съвет на Commerzbank трябва да реши на 9 април дали да засили преговорите за сливане с Deutsche bank , или да се откаже от сделката, съобщи в сряда германският бизнес седмичник WirtschaftsWoche.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама