Приеха двете формули за изчисляване на пенсиите

11:37, 04 апр 19 / Политика 25 1498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пенсиите ще се изчисляват по две формули през следващите четири години. Това решиха депутатите на първо четене, след като гласуваха промени в Кодекса за социално осигуряване. Промяната се наложи, след като бе установено, че около една трета от хората, които имат право да се пенсионират, ще бъдат ощетени от начина на изчисляване на размера на пенсиите, който влезе в сила в началото на годината.

Така хората, подали заявление за пенсия от януари досега, ще могат сами да решат как да бъдат пресмятани - като се взимат трите най-силни години преди 2000 г. или не.

Бисер Петков: Новата методика за пенсиите беше направена за стабилността на системата

В доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика се посочва, че от 1 януари 2019 г. са в сила промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с начина за определяне на индивидуалния коефициент във формулата за изчисляване размера на пенсиите за трудова дейност. По новата методика - в осигурителния доход, от който се изчисляват пенсиите за трудова дейност, не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Според вносителите все още при много хора, които се пенсионират в момента, преобладаващият осигурителен стаж и съответният осигурителен доход са придобити преди 2000 г. Част от тях в този период са получавали високи трудови възнаграждения, върху които реално са били осигурявани, а впоследствие, в края на трудовата си кариера, поради различни причини, включително и да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 г. е по-неблагоприятно за тези лица.

НОИ ще пресмята пенсиите и по новите, и по старите правила

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат - когато дадено лице подаде заявление за отпускане на пенсия от 1 януари 2019 г., да може да избере размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред, т.е. с включване на дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането му.

За онези, които след 1 януари 2019 г. вече са подали заявление за отпускане на пенсия, се предвижда шестмесечен срок от влизането в сила на този закон, в който те да могат да упражнят еднократно правото си на избор, като в тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата. Възможността за избор по коя методика да се изчислява размерът на пенсията ще се прилага до 2023 г. Очаква се дотогава делът на хората, за които изчисляването на индивидуалния коефициент по стария ред е по-благоприятно, да намалее значително.

Светлана Ангелова заяви, че се предвижда НОИ да подпомага лицата, които не могат сами да изчислят размера на пенсията си. При тези случаи НОИ на база преценка по изчисляване на старата и новата методика ще избере служебно по-благоприятния размер за хората, обясни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама