Радев пред немския бизнес: Не пропускайте да инвестирате в България

19:45, 04 апр 19 25 1226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не пропускайте своя шанс да инвестирате в България. Това призова президентът Румен Радев представители на германския бизнес, които федералният президент води със себе си, и които все още се колебаят дали да инвестират в България, предаде БТА. 

Радев каза това на среща в София, в която участва и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, с представители на български и германски компании. Тя е в рамките на официалното посещение на Щайнмайер в България.

Президентът Радев отбеляза, че България ще трансформира негатива от загубени млади и трудоспособни хора в огромен позитив, защото част от тях вече се връщат и носят със себе си голям потенциал и широк спектър от знания и умения. Съзнаваме, че имаме проблеми и точно това е силен мотивиращ фактор да ги решаваме. В момента тече всеобхватен процес по изграждане на предвидима, устойчива и прозрачна бизнес среда, заяви държавният глава, който отбеляза и трансформациите в системата на българското образование, изграждането на научна инфраструктура и засилването на връзките между бизнеса и образованието.

Президентът Румен Радев изтъкна като важен фактор и младите ни хора. Седеммилионна България заема шесто място в света като сбор на медали във всички олимпиади по природни науки. Ние сме далеч преди Германия в това отношение, посочи президентът Радев, който определи това като огромен потенциал, който вече реализираме.

"Много хора в България говорят немски", премина в изказването си президентът Радев на немски език, описвайки средата, която среща германският бизнес в страната ни. И добави, че имаме прекрасни немски училища от много години, каквото е посещавал и самият той.

Защо е важно да имаме силно присъствие на германската икономика в България, коментира държавният глава. Той посочи, че германските инвестиции са основно в индустрията, а точно такива инвестиции гарантират устойчив растеж. Има и нещо по-важно от парите в тези инвестиции - новият прогресивен модел на отношения, който германският бизнес носи със себе си в България. Моделът на отношения бизнес-държава и бизнес-общество. Третият важен елемент е подкрепата, която ни дава германският бизнес да имаме по-ниска търпимост към проблемите в качеството, посочи президентът Радев, който приветства германския бизнес, че налага силни стандарти по отношение на качеството и на самата бизнес среда в България.

Радев потвърди, че германският бизнес има устойчиво и силно присъствие у нас. Първата ми среща като президент беше именно с него, това не беше случайно, коментира българският президент. Той предложи различно заглавие за темата на днешната среща - вместо "Шансове за германската икономика в България", по-удачно според него би било "Фактори за растежа на немския бизнес в България". Над 5000 германски фирми имат присъствие в България, а 30 процента от стоте най-големи инвеститори в страната са именно германски фирми.

От своя страна президентът Щайнмайер коментира увеличените икономически показатели между двете страни като много впечатляващи. Той призова присъстващите към откровена дискусия, включително и за евентуални проблеми. Германските фирми нямаше да бъдат тук, ако България не се развиваше като едно привлекателно място за инвестиции, каза Щайнмайер и добави, че от представителите на германските фирми ще се чуе, че те се нуждаят от добре обучени кадри.

8,5 процента от всички чужди инвестиции в България идват от Германия. Това са 3,5 млрд. евро, беше посочено в началото на срещата. През 2018 г. стокооборотът е рекорден - 8,3 млрд. евро, той се е удвоил за последните десет години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама