Милициите на Хафтар са пред либийската столица Триполи

08:00, 05 апр 19 / Свят 25 1010 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Великобритания поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със ситуацията в Либия. Войски от източната част на страната са се насочили към столицата Триполи.

Силите на маршал Халифа Хафтар - силният човек на Източна Либия, се намират на по-малко от 30 км от Триполи. От запад те са превзели без бой пропускателен пункт, потвърди командването на Либийската национална армия в Западна Либия.

Малко след призива на маршал Хафтар от различни позиции са се насочили войски към столицата, където е базирано правителството на националното единство. По пътя е имало и сблъсъци.

САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Обединените арабски емирства призоваха "всички страни" в конфликта в Либия към "незабавно намаляване на напрежението". Лондон поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Силите на Хафтар съобщиха, че се подготвят за офанзива в западната част на страната, за да я прочистят от
„терористи и наемници“, след като от началото на годината са превзели ключови южни области в страната.

Засега обстановката в Триполи е спокойна, но Либия остава дълбоко разделена от 2011 г. насам. От една страна е правителството на националното единство, създадено през 2015 г. след споразумение, подкрепено от ООН, а от другата - Либийската национална армия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама