Новаков: Гласуването на пакета „Мобилност” беше диктат на мнозинството

08:35, 05 апр 19 / Политика 25 320 Topnovini
1

Вчерашното гласуване на пакет „Мобилност” беше разочароващо, но това, което постигнахме последните две години, е това гласуване да се обезсмисли. Това коментира евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ) пред bTV.

Европейският парламент прие на първо четене промените в правилата за международните пътни превози. Гласувани бяха три законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване.

Джамбазки: Не трябва да допускаме второ четене на пакета "Мобилност" в този мандат на ЕП

„Следва т. нар трилог – преговори между ЕП, Съвета на ЕС и Европейската комисия, и тогава проектът влиза за гласуване на второ четене. Ще е правен абсурд процесът да приключи преди края на този Европейски парламент. Ако тези преговори завършат успешно до следващата и последна сесия на ЕП през април, предстои гласуване на второ четене преди изборите за евродепутати през май”, уточни Новаков.

По думите му евродепутатите, които прокарват пакета, ясно си дават сметка, че той не може да бъде приет окончателно от този парламент, но се опитват да извлекат политически дивиденти преди предстоящите евроизбори.

Желязков за пакета “Мобилност”: Целта е преразпределяне на пазарни дялове

Това вчера беше диктат на мнозинството – беше силово, включително бяха нарушени процедури на ЕП. Ние внесохме 1200 поправки – минаха с пет гласувания. Групираха предложения само защото идваха от България, не защото имат еднакво съдържание, коментира още Новаков.

Зелени евродепутати гласуваха празни камиони да пътуват из цяла Европа и да замърсяват, подчерта той.

Ако пакетът „Мобилност” бъде приет, малките превозвачи у нас – с по два-три камиона, със сигурност ще фалират, коментира българският евродепутът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 222 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.