Доналд Туск предлага 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Brexit

09:50, 05 апр 19 / Свят 25 1211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е готов да предложи на Обединеното кралство 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за напускане на Европейския съюз, съобщиха от BBC.

Планът му би позволил на Обединеното кралство да напусне и по-скоро, ако в Уестминстър ратифицират сделката, но това ще трябва да бъде одобрено от лидерите на Европейския съюз на среща на върха, която ще се проведе на 10-и април.

Обединеното кралство трябва да напусне съюза на 12-и април, но все още няма одобрена сделка от представителите в Камарата на общините. На трети април парламента гласува с мнозинство от само един глас да принуди правителството да поиска още едно отлагане от Европейския съюз/

Днес ще продължат разговорите между Тереза Мей и Джереми Корбин, лидер на лейбъристите, като до този момент от офиса на премиера ги определят за продуктивни. Ако не се стигне до споразумение, което да успеят да прокарат в парламента с подкрепа от двете партии преди началото на срещата на върха в Брюксел, отлагането се очертава да е дълго.

Според главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс, в този случай ще се наложи Великобритания да приеме удължаването, предложено от ЕС. Това удължение вероятно "ще бъде по-дълго от няколко седмици или месеци", заяви пред BBC.

Европейските лидери обаче са разделени по въпроса дали и как да предоставят на Лондон ново удължаване на срока. Според високопоставен източник на BBC от Брюксел, Доналд Туск смята, че е намерил отговор. Гъвкавата схема, която той ще предложи, ще избегне необходимостта ЕС да разглежда на всеки няколко седмици нови искания за кратки удължавания на срока.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама