ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

14:50, 05 апр 19 25 922 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е една от държавите в ЕС с най-голяма смъртност заради мръсен въздух, се посочва в представен в петък доклад на Европейската комисия, съобщи БТА. В документа се отбелязва, че замърсяването на въздуха поставя нашата страна на челните места по брой изгубени години живот.

Според Европейската агенция по околна среда замърсяването на въздуха у нас е довело до около 15 200 случая на преждевременна смърт през 2015 г. Основните източници на замърсяване на въздуха от прах са битовото отопление и превозните средства. Въпреки че наскоро прие изменения в законодателството, България все още не е предприела практически структурни мерки за справяне със замърсяването на въздуха и за уеднаквяване на целите за качеството на въздуха с ключови политики в областите на околната среда, енергетиката и превозите, се посочва в документа.

България все още не е изпълнила задълженията си за запазване или възстановяване на видове и местообитания. Създаването на ефективно управление на мрежата "Натура 2000" и подобряването на администрацията в тази област се отчита като предизвикателство. Основните заплахи за биологичното разнообразие в България включват загубата на местообитания заради развитието на градовете и инфраструктурата, неустойчивото земеделие, повишеното замърсяване на въздуха.

Въпреки продължаващите инвестиции в изграждането на необходимата инфраструктура, подкрепена главно с финансиране от ЕС, България все още изостава значително от европейските показатели за пречистване на градските отпадъчни води. Едва 26 на сто от тези води се събират, 20,4% от събраното количество се подлага на вторично пречистване, а 6,7% от събраните отпадъчни води се подлагат на по-задълбочена обработка. Според ЕК има нужда от допълнителни 2 млрд. евро за изграждането на мрежи за събиране на отпадни води и за пречиствателни станции.

Комисията отбелязва още, че България е постигнала значителен напредък в картографирането и оценяването на екосистеми и техните свойства, както и в разработването на системи за отчетност на "природния капитал". Въпреки това, правилното изпълнение на законодателството за защита на природата остава предизвикателство, пише в доклада.

Въпреки че България е приела добро законодателство за справедливо изчисляване на такса "Смет", тя все още не е приложила правилото "замърсителят плаща". Напредъкът в справянето със замърсяването на въздуха е ограничен до приемането на закони. Все още не е отчетено ефективно прилагане, допълва комисията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама