Италиaнски изследовател тръгва по пътя на пластмасата в океаните

16:50, 05 апр 19 / Любопитно 25 1660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианският изследовател Алекс Белини ще плува със самоделен сал по 10-те най-замърсени реки, за да проследи пътя на пластмасата до океаните, съобщи Асошиейтед прес.

Белини е прекосявал сам с гребна лодка два океана, с общо разстояние 35,000 километра. Заявява, че е осъзнал колко замърсени са океаните, докато е гребал от Перу до Австралия през 2008, но е бил изненадан от факта, че замърсяването не идва от крайбрежните райони, а от реките.

За новия си проект се е вдъхновил от изследване на германски учен, който установил през 2018 г., че 80 процента от пластмасата достига до океаните по 10 реки. Белини вече е преминал миналия месец по индийската река Ганг върху сал, изработен от боклук и се надява до 2021 година да приключи с останалите девет реки, сред които са Яндзъ, Нигер и Меконг, предаде БТА. Крайната му спирка ще бъде Големият тихоокеански остров от боклук.

"Океанът е ничия земя, което означава, че каквото е намерено в океана не принадлежи на никого, затова е и ничия отговорността по премахването на всичкия боклук в него", заяви Белини пред репортери по време на форум, посветен на океаните. "Проучванията приближават проблема до нас, в реките. Така че всеки трябва да поеме своята собствена отговорност", допълни изследователят.

Новото му пътешествие се стреми да постави в общественото внимание източниците на океанската пластмаса. Според ООН, всяка година количеството пластмаса, която се натрупва в световните океани е близо осем милиона тона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама