Кметът на Рига беше уволнен за безсрамни финансови нарушения

19:10, 05 апр 19 / Свят 25 1227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Латвийското правителство уволни днес водача на прокремълската социалдемократическа партия "Съгласие" Нилс Ушаковс от поста кмет на столицата Рига за "безсрамни финансови нарушения", предаде Франс прес.

Ушаковс е кмет на Рига от 2009 г. Ръководената от него партия спечели парламентарните избори през октомври миналата година, но не успя да формира коалиция и премина в опозиция.

Партията е подкрепяна главно от рускоезичното малцинство, което представлява около една четвърт от населението от 1,9 милиона души на Латвия.

Министърът на околната среда и регионалното развитие Юрис Пуце обяви, че Ушаковс е отговорен за тежко нехайство и системна небрежност, както и за безсрамни финансови нарушения.

По силата на закона министърът отговаря за контрола над общините и за функционирането им.

В случай на повтарящи се нарушения, министерството е длъжно да разпусне общинския съвет (което води до предсрочни избори) или да уволни кмета.

През януари Ушаковс беше задържан за кратко при разследване за корупция във връзка с търг за покупката на полски и чешки автобуси и трамваи за общинската компания за обществен транспорт "Ригас сатиксме".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама