Тръмп ще обвини иранската Революционна гвардия в тероризъм

09:10, 06 апр 19 / Свят 25 444 Topnovini
Генерал Касим Сюлеймани, предводител на отряда "Кудс" от Революционната гвардия, който оперира в чужбина.

Администрацията на Доналд Тръмп се кани да обяви иранската Революционна гвардия за терористична групировка. Подобно действие ще бъде първият път в историята на САЩ, в който страната ще определи официално звено на въоръжените сили на друга държава за терористична организация, пише "Гардиън".

Стъпката е част от кампанията на Вашингтон за "максимален натиск" срещу Иран, който включва и тежки икономически санкции. Според експерти, не е ясно доколко ще се промени ситуацията за иранските военни, след като бъдат обявени за терористи, тъй като и в момента те са силно санкционирани заради това, че САЩ вече ги е обявил за спонсори на тероризма.
   
Специалисти обаче не са сигурни, че подобно решение е законно, тъй като за терористични могат да бъдат обявени недържавни структури. Действието обаче се очаква да има икономически последствия, като откаже още повече компании да търгуват с Иран.

Революционната гвардия контролира голяма част от икономиката на държавата (според Белия дом 50%).

"Това е знак, че Щатите са  готови да ескалират своята политика на "максимален натиск", но без да имат ясна идея какво искат да постигнат. Има объркване на действията и намеренията. Администрацията вижда нанасянето на щети като победа, но нещата не работят по този начин. Революционната гвардия винаги се е развивала под напрежение", коментира Ариан Табатабай от мозъчния тръст "Ранд".

Американски висши военни са притеснени от решението, предава "Уолстрийт джърнъл", смятайки, че то може да предизвика ответна реакция срещу техни военни в региона.

Според експерти, е възможно Техеран на свой ред да обяви американската армия като терористична организация, но едва ли ще се стигне до директен военен сблъсък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 51 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.