Светът гледа към Либия - силите на Хафтар твърдят, че са превзели летището в Триполи

18:40, 06 апр 19 / Свят 25 1395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силите, лоялни на либийския военен командир Халифа Хафтар, казват, че са установили контрол върху най-голямото летище в Триполи, съобщи Асошиейтед прес и БТА.

По-рано днес организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и Арабската лига предупредиха двете враждуващи страни в Либия за нарастваща ескалация и призоваха за политическо решение.

В изявление ОИС призова страните да намалят напрежението в сегашната ситуация, която може да доведе до хаос в страната.

В отделно изявление Арабската лига призова и двете страни да облекчат нарастващото напрежение в южната част на страната и да се придържат към политическото разрешаване.

Военният командир Халифа Хафтар започна кампания за превземане на Триполи, където се намира правителството на Либия, подкрепено от ООН.
Файез ал-Сарадж, ръководител на правителството в Триполи, нареди на правителствените сили за сигурност да „се подготвят - и да отговорят на- всякакви заплахи, целящи дестабилизиране на региона“.

Либия остава обзета от сътресения от 2011 г., когато кървавото въстание, подкрепено от НАТО, доведе до свалянето и смъртта на президента Муамар Кадафи след четири десетилетия на власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама