Биопроизводители излизат на протест с искане оставката на министър Порожанов

19:10, 06 апр 19 25 1203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биопроизводители подготвят протест на 9 април в София пред агроминистерството. Фермерите обвиняват адмнистрацията в репресивна политика, която може да доведе сектора до крах.

В обръщение към премиера Бойко Борисов Българска асоциация Биопродукти изтъква, че промените в Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС и публикуваната нова наредба за сектора (Наредба №5 от 3.09.2018 г.) са въвели невиждани изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират. 

В писмото се казва, че междувременно е отнет лиценцът на две сертифициращи фирми (които контролират дали фермерите спазват изискванията за биопроизводство – бел. р.).

Асоциацията изтъква, че последнитеодити на Еврокомисия и на Сметната палата в България са посочили много слабости - както на процеса по контрол, така и в държавната администрация.

Плащанията за сектора са редуцирани, блокирани или изчерпани.

Земеделците искат оставката на министър Румен Порожанов и на отговорните длъжностни лица, както и незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските практики.

Те искат още в Консултативната комисия по биоземеделие да бъдат включени представители на всички заинтересовани страни, както и да се създаде Консултативен съвет по биологично земеделие към Министерството за земеделието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама