Десетки хиляди протестират срещу високите наеми в Германия

09:30, 07 апр 19 / Свят 25 390 Topnovini
1

Десетки хиляди души излязоха вчера в Берлин на протест срещу непрестанно растящите наеми и недостига на жилища в германските градове, съобщи ДПА.

В проявата взеха участие "много над 10 000 души", по данни на полицията, а по данни на организаторите броят им е бил 40 000. Шествието премина през няколко квартала, някои жители на които са били принудени да напуснат апартаментите си заради високите наеми.

Протестиращите носеха плакати с лозунги като "Да имаш дом е основно право".

По-малки демонстрации имаше в Мюнхен, Кьолн и Дрезден. Организаторите на протестите казаха, че е имало прояви в общо 19 града с общо 55 000 участници.

В Берлин организаторите започнаха да събират подписи за референдум за отчуждаване на жилища на компании за недвижими имоти. Инициаторите искат държавата да предприеме действия срещу компании с над 3000 жилища.

При частните фирми през 2013 г. жилищата са били по-скъпи от общинските средно със 70 евроцента на квадратен метър, а през 2017 г. са били с 1,30 евро по-скъпи от общинските, показват данни на Германския икономически институт.

Според изчисления на местните власти в Берлин изкупуването на частните апартаменти ще струва на и без това тежко задлъжнялата провинция над 30 милиарда евро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани