Гърция създава балканска банка за развитие със седалище в Солун

11:50, 07 апр 19 25 1727 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаването на нова инвестиционна организация със седалище в Солун, която да подкрепя проекти, насочени към съвместното развитие на Балканите, спомена като възможност гръцкият вицепремиер и министър на икономиката и развитието Янис Драгасакис на Първия балкански форум в Солун, съобщи АНА-МПА. Форумът е организиран от гръцкото подминистерство на Македония и Тракия, съобщава списваният в южната ни съседка в. "Български новини". 

Драгасакис предложи участващите министри и представители на организации от Балканите да решат да бъде създаден пакет от проекти от общ приоритет, за да бъде потърсено финансиране. 

Драгасакис каза, че за пътища, пристанища, железопътни линии, енергийни и други инфраструктурни проекти, наред с разумното използване на собствените си ресурси, страните от региона трябва да потърсят и финансиране от международни организации или от капиталовите пазари. „За да можем обаче да черпим ресурси от международните пазари, трябва да имаме подходящите инвестиционни инструменти. Готови ли сме да обсъдим създаването на една Балканска банка? Може би още не, но нека си го поставим за цел. Ако не можем да пристъпим незабавно към създаването на балканска банка за развитие, можем поне да създадем една организация за съвместното развитие на Балканите“, каза гръцкият министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама