Австрия удължава граничния контрол заради мигрантите

08:20, 08 апр 19 / Свят 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрия удължава контрола по границите със Словения и Унгария най-малко до ноември. Австрийски медии са се запознали с писмо по този въпрос на министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, което ще получат Европейската комисията и колегите му от другите държави от Шенгенското пространство, пише БТА.
 
Шенгенското споразумение не предвижда граничен контрол, но през 2015 г. Австрия и Германия го въведоха предвид големия брой мигранти в онзи период. По-късно емигрантският поток значително намаля в Австрия (от 88 340 през 2015 на 13 400 през 2018 г.), въпреки това контролът по границите продължава.

В писмото си с дата 6 април и адресирано до ЕК и до министрите на вътрешните работи на държавите, подписали Шенгенското споразумение, се изтъква като основна причина за предприетата мярка все още големият брой на нелегални мигранти, които се опитват да стигнат Западна Европа.
 
Освен това, се казва, че в целия Европейски съюз съществува "латентна заплаха от тероризъм", произтичаща от обстоятелството, че след победата над Ислямска държава от районите на бойни действия в Сирия и Ирак в ЕС могат да се завърнат "чуждестранните бойци-терористи".

Кикъл пише още, че очаква да има повишен брой на заловени мигранти по Балканския маршрути подчертава, че мярката за удължаване на граничния контрол е договорена в управляващата в Австрия коалиция. "Погрешен сигнал ще бъде премахването на граничния контрол в такъв момент", се казва в писмото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама