Биофермери излизат на протест, искат оставката на земеделския министър

06:40, 09 апр 19 25 1162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Асоциация „Биопродукти“ излизат на протест с искане за оставката на земеделския министър, след като МЗХГ отне лиценза на две от най-големите сертифициращи фирми в биоземеделието.

От Асоциация „Биопродукти“ изпратиха открито писмо до премиера, като го призовават да се намеси в конфликта между фирмите и Министерството на земеделието.

Според биопроизводителите обществото е свидетел на безпрецедентни репресивни действия от страна на земеделското министерство към някои от контролиращите биоземеделците фирми. На две от най-големите и най-стари сертифициращи фирми е отнета възможността да работят, като министерството отказва да им издаде разрешение за дейност.

Директорът на Дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в Министерството на земеделието Михаил Карабельов обясни за БНР, че проверките за издаване на разрешение минават през административни процедури така, че МЗХ да получи увереност, че е налице ресурсна обезпеченост и персоналът е достатъчно компетентен, квалифициран и опитен, но не е получило подобни уверения.

Има седем дни, в които двете фирми могат да отстранят непълнотите и несъответствията, но не са го направили. Констатацията на Сметната палата е, че проверките не осигуряват достатъчна проследимост за спазване на европейското и националното законодателство, подчерта Карабельов. По думите му в тази връзка през 2018 и 2019 г. се извършват засилен и по-ефективен контрол при издаване на разрешение.

В момента разрешение от министерството за извършване на контролна дейност за биологично производство имат 15 лица, като едно от е с преустановена дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама