Георги Ушев: Всички дела в Специализирания наказателен съд са знакови

08:55, 09 апр 19 25 2223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма как аз да коментирам "Апартаментгейт", тъй като аз съм съдия, а не политик, нито пък мога да извършвам някакви проверки. По принцип делата срещу магистрати, министри, се разглеждат от Специализирания наказателен съд, когато им се повдигне обвинение, което е подсъдно. Нека да изчакаме проверките да завършат преди да коментираме къквото и да било. Това каза Георги Ушев – председател на Апелативния специализиран наказателен съд, пред bTV.

БСП внесе подписи за отстраняването на шефа на КПКОНПИ

За миналата година има драстично увеличаване на делата, постъпили и разгледани от Апелативния специализиран наказателен съд, посочи Георги Ушев. По думите му всички дела, които се разглеждат при тях, са знакови. "Виждате на какви хора се повдигат обвинения – министри, депутати, така наречените олигарси, знакови фигури от родния ъндърграунд", уточни магистратът.

20 са произнесените присъди за миналата година, само 8 са отменени и върнати за ново разглеждане. Наблюдава се обаче увеличение на процента на отменените актове за миналата година в сравнение с предходната, уточни още Георги Ушев.

ГДБОП: През 2018 г. реализирахме 588 акции

"Направили сме анализ на причините поради които делата се връщат, има такива, които се връщат със спорни мотиви. Понякога ВКС има твърде завишени изисквания към събирането на доказателства", обясни председателят на Апелативния специализиран наказателен съд.

Според него не може да се говори за липса на ефективност, особено по делата за организирани престъпни групи, тъй като ЕК в доклада си е прекратила мониторинга си по шести показател, свързан с организираната престъпност, точно и заради работата на Апелативния специализиран съд.

"Галъп": 55% смятат, че в "Апартаментгейт" има и морален, и законов проблем

"За миналата година за организирана престъпна група имаше оправдателна присъда на първа инстанция от специализирания съд по т.нар. дело "Палките" – група в КАТ за корупционни престъпления. Апелативният специализиран наказателен съд постанови осъдителна присъда за 8 от 12-те обвиняеми от тази група. Делата за корупция са ни подсъдни едва от година и половина", каза Георги Ушев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама