Захариева: Влизането ни в еврозоната ще повиши сигурността и инвестициите у нас

13:30, 09 апр 19 / Политика 25 962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Влизането на България в еврозоната ще повиши сигурността и ще увеличи инвестициите у нас. Това неслучайно е един от основните приоритети на правителството, което през  август 2018 г. начерта ясен план, който, надявам се, през юли тази година да ни доведе до позитивен отговор за т.нар. чакалня или ERM II  механизъм“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на традиционната годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) с посланиците. Събитието, което събира бизнесмени, дипломати и висши представители на изпълнителната власт, премина под наслова „България и Еврозоната“.

Във фокуса на дискусиите бяха предимствата от влизането на България в Еврозоната – както за нашата страна, така и за чуждестранните партньори. Във форума взеха участие посланици и висши дипломати от над 40 страни. Специален партньор на събитието бе посланикът на Италия Стефано Балди.

„Приветствам срещата, организирана от Българския форум на бизнес лидерите и смятам, че тя е много навременна. В публичното пространство се чуват множество спекулации по темата за въвеждането на еврото - че това щяло да увеличи цените и инфлацията, а изследванията показват точно обратното“, изтъкна министър Захариева. Тя допълни, че според данни на Европейската централна банка средната инфлация в държавите от Еврозоната е едва 1,7%, а през 70-те и 80-те години на ХХ век е достигала до 20%. Същите данни сочат, че в последните 5 страни, присъединили се към Еврозоната, е между 0,2 и 0,6%. Във време, в което много остро се поставя въпросът за бъдещето на Европа, доверието в ЕС е доста голямо, а на българските граждани е дори по-високо от средното за Европа – 53 %, подчерта вицепремиерът. Тя цитира данни, според които доверието в еврото на гражданите от Еврозоната, е по-голямо от доверието в институциите и достига 74%, което прави европейската валута един от най-силните интеграционни модели.  

„Твърдо вярвам, че възможно най-бързо присъединяване към Еврозоната е правилният избор. Благодаря на българския бизнес за подкрепата, която ни оказва в това отношение, както и на дипломатическият корпус, който винаги е подкрепял стремежите на българското правителство за по-голяма интеграция“, заяви министърът. Тя пожела ползотворни дискусии на участниците във форума.

В изказването си ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев подчерта глобалната роля на еврото и предимствата, които има европейската валута за България.

„Еврозоната е добро място за България“, заяви и модераторът на дискусията и член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Максим Бехар. Той  изтъкна, че кампанията за избори за Европарламент е подходящо време за обсъждане на ползите, които България би имала от въвеждането на европейската валута.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама