Изслушват Екатерина Захариева по случая с турския външен министър

07:40, 10 апр 19 / Политика 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народното събрание ще изслуша вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по случая с изказването на турския й колега Мевлют Чавушоглу за влияние на Анкара в Закона за вероизповеданията.  Изслушването е по инициатива на „Обединени патриоти“.

Искането за изслушването на Екатерина Захариева бе поискано, за да се изясни дали е имало какъвто и да е дипломатически опит за намеса във вътрешните дела на страната ни и какви действия са предприети по повод изказването на турския външен министър.

Захариева: Има дипломатическо напрежение с Турция

Във вторник стана ясно, че посещението на Чавушоглу у нас е отложено като дипломатически знак след създалата се ситуация.

Думите на Чавушоглу бяха изречени на предизборен митинг в град Текирдаг и доведоха до политически демарш на българското външно министерство пред турския посланик в София Хасан Улусой. От своя страна посланик Улосой заяви, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната.

От Букурещ премиерът Бойко Борисов дори поиска извинение, но страната ни получи такова.

Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия“, бе отговорът на турското външно министерство по повод на възникналото напрежение.

Депутатите ще гласуват и предложените кандидати за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор. Депутатите ще подложат на гласуване кандидатурите на Илиана Христова и Мария Филипова за ръководители в управление съответно „Застрахователен надзор“ и „Надзор на инвестиционната дейност“.

В дневния ред на депутатите е първо четене на промените в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции и инвестиционните посредници, като мярка в присъединяването на страната ни към ERM II и Банковия съюз. В програмата на парламента е и отчетът за дейността на Съвета за електронни медии за миналата година.

Омбудсманът при протестиращите във Враца: Ще бъда навсякъде, където мачкат граждански права

Три парламентарни комисии пък ще обсъдят доклада за работата на омбудсмана през 2018 година. Мая Манолова вече съобщи, че през изминалата година е получила близо 13 000 жалби от граждани, а над 24 000 души са преминали през приемната на омбудсмана.

Докладът посочва, че най-много са жалбите срещу монополни дружества, следвани от тези по повод на социални и трудови права. Има и множество жалби, свързани с правото на собственост и екологични проблеми.

Общественият защитник е предприел 11 законодателни инициативи през миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама