Ген. Кирил Войнов: Няма язовири в критично състояние

08:18, 10 апр 19 / Общество 25 377 Topnovini
1

Няма язовири в критично състояние въпреки силните валежи от дъжд и снеготопенето. Това заяви ген. Кирил Войнов – зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), по bTV.

„Нещата се спокойни на територията на цялата страна, в края на януари и началото на февруари в Южна и Източна България падаха много интензивни валежи, но след този период ние работихме, зада гарантираме спокойствието на гражданите. Контролираме нивото на водата на язовири и създаването на резерви от обеми, за да може сега да не преливат язовирите”, увери ген. Кирил Войнов.

Той обясни, че в в каскада „Арда”, язовир „Кърджали”, „Тополовград” и „Студен кладенец”, има запълване на обема малко под 75%, т.е. има свободен обем, който може да гарантира безопасност при по-интензивни валежи.

„През април започва и снеготопенето, така че поддържаме непрекъсната връзка със собствениците на язовири, както и с областните управители”, отбеляза още Войнов. Предстои приемането на Наредба за техническа експлоатация на язовирите, с която ще бъдат създадени Комисии в областните управи за категоризация на язовирите, припомни още ген. Кирил Войнов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани