Теменужка Петкова: Значително намаляват кражбите на електроенергия

14:50, 10 апр 19 / Политика 25 321 Topnovini

"През последните години значително намаляват кражбите на електроенергия", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на кражбите на електроенергия.

"Точно преди три години поставихме началото на тази дискусия, а тя е изключително навременна с оглед на това, че предстои правилата, които КЕВР изготви за измерване на електроенергия, да влязат в сила. Темата за кражбата на електроенергия е важна, защото засяга пряко търговските дружества - електроенергийния системен оператор, трите енергийни оператора и т.н., които търпят загуби. На второ място, потърпевши сме всички ние, потребителите, тъй като всяка кражба води до понижаване на качеството на предоставяната услуга. И не на последно място – вредите на енергийната инфраструктура и разходите за възстановяването им в пъти превишават размера на самата кражба", обясни Петкова, цитирана от БНТ.

Тя посочи, че темата трябва да бъде пречупвана и през призмата на националната сигурност. „Защото сектор „Енергетика“ е стожер на националната сигурност“, подчерта енергийният министър.

Петкова заяви, че за последните три години са положени доста усилия от всички институции, но има още много неща, които трябва да бъдат решени. "Това, което се наблюдава през последните години, е стремежът и на ЕСО, и на трите енергийни оператора е да бъде проследен процесът на кражбата на електроенергия. И в резултат на тези действия кражбите значително са намалели", коментира Петкова.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 51 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.