България вече работи по Плана за Brexit без сделка

15:40, 10 апр 19 / Политика 25 989 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България при оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Подготовката за Brexit без споразумение протича на две нива - ЕС и национални институции.

На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от Brexit без споразумение. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС.

Меркел: Лондон трябва да получи по-голяма отсрочка за Brexit

На национално ниво компетентните ведомства отбелязват значителен напредък по изпълнението на Плана за действие за Brexit без сделка. Предприети са законодателни промени в Закона за чужденците в България, проведени са обучителни дейности за администрацията, изпратени са информационни съобщения до лицата, търгуващи с Обединеното кралство.

Лидерите на ЕС се събират извънредно за Brexit

Българските институции вече имат обособени рубрики на сайтовете си, посветени на Brexit, които да информират заинтересованите лица за промените в съответния сектор.

МВнР има рубрика, в която се публикува информация за български граждани и фирми. На сайта има и рубрика на английски език за британските граждани, живеещи у нас. Редица други институции публикуват полезна информация от своята компетентност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама