Софиянски: ГЕРБ и БСП са „двете бекапета” и имат сходни проблеми

18:30, 10 апр 19 / Политика 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Некадърност и желание за лично обогатяване чрез политиката – това са двата големи проблема на съвременната политическа класа според бившия служебен премиер и дългогодишен кмет на София Стефан Софиянски.

Пред bTV той посочи, че нормалният път към политиката изисква да се образоваш, да създадеш семейство, да се грижиш за него и чак след това да прецениш, че имаш енергия и за обществения живот. По думите му сега става обратното – хора влизат в политиката, за да се устроят.

Така, по думите му, „нагоре отиват партизаните, а не хората, които са се издигнали професионално”.

Софиянски даже припомни делата, по които е бил оправдан през годините – за Халите, за болница „Токуда”, за „Гранд хотел София” и т.н.: „Това са неща, създадени в полза на обществото, които се ползват от обществото. Сега скандалите са за хората, тръгнали през обществена работа да се облагодетелстват, скандалите са кой къде живее, кой какво е купил”.

Екскметът на столицата подчерта, че ГЕРБ и БСП са „двете бекапета” и имат сходни проблеми: „Едните казват „Вие сте корумпирани!”, другите не казват „Не сме!”, а казват „И вие сте корумпирани!” и след това си подават оставките, за да докажат, че е така”.

 „Днешните политици имаха да свършат от 2007 г. две неща, основно – да въведем еврото и да махнем Шенген. 12 години – трябва да си безумно смотан, за да не свършиш тази работа”, подчерта Стефан Софиянски. Той посочи, че е трябвало управляващите през годините да работят за резултати, да ги показват на Брюксел и даже, при нужда, да плашат с референдум за излизане от ЕС, ако въпреки всичко няма позитивна развръзка.

Софиянски посочи, че всъщност страната ни се развива с по-бавни темпове в ЕС, отколкото преди него и обясненията са две – евентуално изтичане на ресурси „някъде навън” и некадърност. „Ние имаме лошо управление на публичните финанси, имаме слаби бюджети, слабо правителство, хора, които нямат трудови навици”, категоричен беше той.

По темата с небостъргача на „Артекс” и спорния му статут, Софиянски определи ситуацията като хаос и припомни, че разрешението за строежа е от времето на кметския мандат на Бойко Борисов: „Ти си го разрешил, ти си казал „Да”, след като си казал „Да”, ти трябва да направиш всичко възможно това да стане, а не в един момент да се чудиш дали е законно, или не”.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама