Отлагат Brexit до 31-ви октомври

06:30, 11 апр 19 / Свят 25 1587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отлагат Brexit до 31-ви октомври, а преглед на постигнатото от Лондон ще бъде направен през юни, съобщиха за АФП европейски източници, цитирани от БГНЕС. Според тях, това решение все още трябва да бъде одобрено от премиера Тереза Мей.

Отлагането на датата за напускане на Великобритания беше потвърдено и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

По време на преговорите в Брюксел, президентът на Франция Емануел Макрон е заел твърда позиция срещу по-дълго забавяне на Brexit, в момент, в който премиерът Тереза Мей лобираше пред лидерите на ЕС за повече време, за да организира подкрепа на споразумението.

Повечето от 27-те европейски лидери, които се събраха в Брюксел, включително германския канцлер Ангела Меркел, подкрепиха плана за отлагане на Brexit за една година.

Преговорите се проточиха до късно през нощта, Макрон, подкрепен от Белгия, Австрия и някои по-малки държави от ЕС – настоя за по-кратко отлагане от само няколко седмици и поиска солидни гаранции, че Лондон няма да се намесва в делата на ЕС през този период.

Представител на френското президентство пък настоя, че Франция не е изолирана, но добави: "Ако сме по-настоятелни от останалите, така да бъде. Не можем да позволим доброто функциониране на ЕС да бъде нарушено през следващите седмици. "

Мей вече заяви, че ако Великобритания все още е член на ЕС на 23 май, когато се провеждат изборите за Европейски парламент, гласоподавателите от Обединеното кралство ще вземат участие. Но някои лидери на ЕС не са убедени, че тя е искрена, въпреки че дипломат заяви, че нейното представяне пред лидерите е „солидно“.

След като Мей поиска удължаване до 30 юни, тя напусна залата, така че останалите 27 лидери на ЕС да обмислят съдбата на Великобритания.

Без отлагане, Великобритания трябва да сложи край на 46-годишното си членство в Европейския съюз в полунощ (22:00 GMT) в петък без сделка, рискувайки икономически хаос от двете страни на Ламанша.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, домакин на срещата на върха, предложи "гъвкаво удължаване", а Меркел заяви, че лидерите на ЕС може да подкрепят забавяне "по-дълго, отколкото поиска британският премиер".

Но френският президент Еманюел Макрон предупреди при пристигането си в Брюксел: "За мен нищо не е решено, нищо, и по-специално, тъй като чувам слухове, а не продължително отлагане."

Той повтори твърдението си, че Мей трябва да предостави повече гаранции, че забавянето ще послужи за полезна цел, заявявайки, че иска да чуе "какъв е политическият план зад него".

Мей договори споразумението за развод с ЕС миналия ноември, но депутатите в Лондон го отхвърлиха три пъти, принуждавайки я да се обърне към основната опозиционна партия в опит да намери подкрепа за приемането му от Камарата на общините.

При пристигането си в Брюксел Мей заяви, че иска да напусне ЕС "възможно най-скоро".

"Поисках удължаване до 30 юни, но това, което е важно, е, че всяко удължаване ни дава възможност да напуснем веднага, след като ратифицираме споразумението за оттегляне", каза тя.

По думите й, все още се надява Великобритания да напусне ЕС на 22 май, последния ден преди да бъдат проведени избори за Европейски парламент.

Докато Великобритания е в ЕС, тя трябва да вземе участие във вота, за да бъде валиден.

Лидерите на ЕС вече се споразумяха за едно забавяне на Brexit, от 29 март до 12 април, и Туск предупреди, че "няма причина да се вярва", че британският парламент може да ратифицира споразумението до 30 юни.

Проектът на заключенията от срещата на високо равнище, с които АФП разполага, казва, че "удължаването трябва да продължи само толкова дълго, колкото е необходимо и, във всеки случай, не по-дълго от [XX.XX.XXXX]", а датата е оставена празна.

"Ако споразумението за оттегляне бъде ратифицирано от двете страни преди тази дата, оттеглянето ще се извърши на първия ден от следващия месец", се казва в проекта.

Великобритания вече неохотно започна подготовката за европейските избори, като определи дата 23 май. В проекторешенията се казва, че ако Великобритания не вземе участие във вота, тя ще напусне блока на 1 юни.

Членовете на ЕС искат да гарантират, че в процес на напускане, Великобритания не търси лостове в преговорите по Брекзит чрез намеса при избора на следващия ръководител на Европейската комисия или следващия няколкогодишен бюджет на ЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама