Раул Кастро предупреди кубинците да се готвят за недостиг на стоки

09:53, 11 апр 19 / Свят 25 3538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на Кубинската комунистическа партия и бивш президент на Куба Раул Кастро предупреди сънародниците си, че трябва да са готови за нарастващ недостиг на стоки заради политиката на американското правителство, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Все пак на острова няма да се върнат гладът и отчаянието от ерата след разпадането на Съветския съюз благодарение на диверсифицираната икономика, която посреща близо 5 милиона туристи годишно и получава преки инвестиции от Европа, Азия и Латинска Америка, допълни той.

В първото си обръщение към нацията от над три месеца Кастро заяви, че натискът на САЩ върху Венецуела и Куба може да доведе до сериозен недостиг, който да се засили през идните месеци.

В Куба тази година е все по-трудно да се намерят основни стоки като пилета, олио, яйца и брашно до голяма степен заради недостига на твърда валута, с която да се плаща вноса на стоки или оборудване за обработка на местни продукти. Държавните вестници намалиха броя на страниците си миналата седмица заради липсата на вестникарска хартия. Кастро намекна, че е възможно правителството да прибегне до нови съкращения заради липсата на пари кеш.

Централизираната икономика на Куба през последните месеци загуби приходи от стотици милиони долари заради проблеми в отношенията с левите и бившите си съюзници. Новият крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонаро в края на миналата година прекрати договор, по който в страната работеха хиляди кубински лекари. Освен това колапсът на венецуелската икономика е намалил със стотици милиони помощта за Куба, макар никоя от страните да не публикува данни.

Кастро говори на церемонията за утвърждаване на новата конституция, одобрена на референдум през февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама