Русенци живеят на тъмно и студено три седмици заради кражба на кабели

11:01, 11 апр 19 / Общество 25 490 Topnovini
1

В поредната абсурдна ситуация се оказаха жителите на блок в Русе. Почти 200 обитатели на бившето общежитие на АОНСУ живеят на тъмно и студено вече три седмици, предаде Нова телевизия.

В опит да облекчат  ситуацията за малкото останали семейства, от енергодружеството решиха да пускат тока поне през почивните дни. Оказа се обаче, че и това не може да бъде направено, защото някой е откраднал захранващите кабели на сградата.

Кражбата била открита, когато екипи на енергодружеството отишли да пуснат тока на сградата. Изрязани са десетки метри кабели, не само около електрическото табло, но и тези, които са в основите на блока.

Опустошен- така изглежда блокът, в който няма ток повече от 20 дни. Изпочупени са прозорците в коридорите, охранителните камери не работят, асансьорите са запечатани, а заключващият механизъм на входната врата не действа. Повечето семейства са се изнесли. Неколцината останали обитатели през деня стоят навън на пейката, защото било по-топло, отколкото в апартаментите им.

Блокът има дълг от 48 000 лева към енергодружеството, въпреки, че собствениците на апартаменти си плащат тока редовно. Нямат индивидуални партиди.  Собственикът на фирмата-продавач на апартаментите е неоткриваем и живеещите плащат ток по неговата партида. Не знаят чии сметки още се водят на тях. Сега им се очертава нов разход- за възстановяване на откраднатите кабели.

Подаден е сигнал в полицията и оттам са започнали проверка. Стана ясно, че енергодружеството предлага сделка - няколко от собствениците на апартаменти да гарантират с имотите си, че старият дълг ще бъде платен. Така ще пуснат тока в блока и ще открият индивидуални партиди на апартаментите.  Вероятността да се намерят такива гаранти обаче била минимална.

Заради липсата на ток, а вече и на захранващ кабел, няма как да се изпомпи и водата от основите на блока, която се е стичала там, заради липсата на канализация допреди година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 105 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.