Кой е Джулиан Асанж?

14:00, 11 апр 19 / Свят 25 2087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Джулиан Асанж е журналист и интернет активист, основател на "Уикилийкс".

Асанж придоби известност след редица публикации, включително за американските военни операции в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера в Гуантанамо.

През 2010 г. основателят на "Уикилийкс" замина за Швеция, където възнамеряваше да получи защита. Впоследствие той беше обвинен в сексуални престъпления, отговорността за която Асанж отрича.

Арестуваха Джулиан Асанж в Лондон

Шведският съд го включи в международен списък, след което бе задържан в Лондон, но освободен под гаранция. От 2012 г. Асанж се крие в еквадорското посолство в британската столица.

Порталът "Уикилийкс" на 5 април, цитирайки високопоставен източник в Еквадор, съобщи, че в следващите "часове или дни" Асанж ще бъде изгонен от посолството. Като претекст може да бъде използван корупционен скандал с офшорни документи, свързани с президента на Еквадор, съобщи сайта.

За лична сигурност Асанж кандидатства за убежище в Швеция. През август 2010 г. е обвинен от шведската прокуратура в нападение и изнасилване на 2 шведки, скоро обвинението в изнасилване е оттеглено, но по обвинението за нападение разследването продължава. Той смята, че е възможно Пентагонът да стои зад обвиненията в нападение и изнасилване, отправени за кратко срещу него с цел да се унищожи сайтът, поставящ американската армия в затруднено положение заради публикуването на поверителни документи. Това Асанж изтъква в интервю за шведския таблоид ''Афтонбладет''. Той разказва, че е бил предупреден да е нащрек за сексуални капани, без да уточнява дали смята, че е станал жертва именно на този тип машинации. В своето интервю Асанж отрича твърденията на шведките за нападение и изнасилване срещу тях от негова страна и ги определя като злонамерена маневра срещу "Уикилийкс".

През декември 2010 Асанж, тогава в Британия, научава, че Швеция е поискала екстрадирането му.

От 2010 г. той е номиниран за Нобелова награда за мир всяка година.

На 19 юни 2012 той поисква политическо убежище от правителството на Еквадор и се установява в посолството на тази страна в Лондон. На 16 август 2012, външният министър на Еквадор обяви, че еквадорското правителство дава на Асанж дипломатическо убежище поради загриженост, че Асанж може да бъде екстрадиран в САЩ. Британското външно министерство, заяви, че е „разочаровано“ и че няма да позволи Асанж да напусне страната. Еквадорският президент Рафаел Кореа обяви, че Асанж може да остане в еквадорското посолство „неограничено дълго време“.

В реч, дадена на 19 август 2012 от терасата на еквадорското посолство, Асанж призова правителството на САЩ да прекрати „лова на вещици“ и спомена редица знакови преследвания на политически активисти, сред които американският войник, сътрудник на Уикилийкс, Брадли Манинг и руската пънк група Pussy Riot.

През 2008 г. Джулиан Асанж е награден от от „Амнести интернешънъл“ за публикуване на материали за корупцията на управляващите в Кения. През 2011 г. списание „Тайм“ го обявява в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама