Започват масови проверки за качеството на храните преди Великден

07:30, 12 апр 19 / Общество 25 606 Шрифт:
Topnovini

Започват масови проверки в цялата страна за качеството на храните за Великденската трапеза, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
 
Засилените инспекции ще започнат на 15-ти април и ще продължат до 6-ти май – Гергьовден.
 
Основно ще бъдат проверявани производството и търговията на агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боите за яйца.

Инспекторите ще следят за правилното съхранение на стоките, наличието на маркировки и правилното етикетиране.
 
Тази година се въвеждат нови изисквания за продажбата на агнешко месо. Това, което е спроизход България, ще има маркировка в син цвят, за месо с произход различен от български – маркировката ще е в червен цвят.

В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни и придружаващите ги документи.

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама