Президентът на Еквадор нарече Джулиан Асанж „жалък хакер“

08:50, 12 апр 19 / Свят 25 1149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Еквадор Ленин Морено отправи остри обвинения срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, който беше арестуван в четвъртък от британската полиция в еквадорското посолство в Лондон, съобщи АП, цитирана от БТА.

Лондон решава за екстрадицията на Асандж в САЩ на 2-ри май

Асанж, който от 2012 г. се укриваше в посолството на южноамериканската страна, беше арестуван по обвинения в нарушаване на условията за освобождаване под гаранция, след като Еквадор се отказа да продължава да му предоставя убежище. САЩ веднага повдигнаха срещу него обвинения в "информационно пиратство".

Морено нарече Асанж "жалък хакер" и "разглезено дете" и го обвини в неуважително отношение към служителите на посолството, които са били натоварени със задачата да се грижат за него.

Арестуваха Джулиан Асанж в Лондон

На събрание близо до еквадорската столица Кито Морено каза, че "когато ти е даден подслон, грижи и храна, ти не предаваш собственика на дома", вероятно намеквайки за публикуваните твърдения за корупция в еквадорската администрация. Президентът добави, че Еквадор "ще бъде по-внимателен да предоставя убежище на хора, които наистина го заслужават, а не на жалки хакери, чиято цел е да дестабилизират правителства".

Вчера парламентът на Еквадор подкрепи решението на правителството да откаже убежище на Асанж.

Междувременно Министерството на вътрешните работи на Еквадор съобщи, че е задържало заподозрян, за когото се смята, че е ключов играч в "Уикилийкс" и приближен на Джулиан Асанж. Заподозреният е бил арестуван на летището в столицата Кито, докато се е опитвал да излети за Япония.

Според министъра на вътрешните работи Мария Паула Ромо заподозреният е бил част от конспирация срещу еквадорското правителство. Тя не разкри самоличността на арестувания.

Вчера британската полиция арестува основателя на "Уикилийкс" Асанж, след като еквадорското правителство отмени убежището, което му беше предоставено в посолството на южноамериканската страна в Лондон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама