"Фолксваген" избира между България и Турция за място за новия си завод

13:42, 12 апр 19 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До дни ще стане ясно къде на Балканите „Фолксваген“ ще построи нов завод, в който вероятно ще бъдат инвестирани милиарди евро. В последния етап от съревнованието са останали само две държави - България и Турция, съобщи вестник "24 часа".

Щайнмайер: Германия подкрепя завод на „Фолксваген“ в България

По информация на германската информационна агенция ДПА решението още не е взето, но на първото заседание на Надзорния съвет на концерна след Великден ще стане ясно окончателно къде ще е новият завод. Все още и България, и Турция имат шанс, твърди ДПА, позовавайки се на източници от концерна. Самата фирма отказва всякакъв коментар.

И в двете страни цената на труда е много по-ниска от тази в Германия. Турция има опит в автомобилостроенето, но пък България е член на ЕС и това улеснява максимално подобна инвестиция.

Вучич: Бойко ми е приятел, но борбата за Фолксваген е борба за Сърбия

Според запознати ден преди посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в София екип от „Фолксваген“ е посетил столицата и е огледал детайлно една немскоезична детска градина. Образователната инфраструктура също е част от условията, които обмисля концернът.

В новия завод ще се произвеждат автомобили от марките Skoda Karoq и Seat Ateca. В Германия заводите ще преминат към производство на електроавтомобили. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама