Слънчева система от плодове ще показват учени на панаира на науката в НДК

14:30, 13 апр 19 25 1900 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Вкусен макет на Слънчевата система", наблюдение на Слънцето с телескоп при ясно време - това са част от предложенията на учените от катедра "Астрономия" на СУ "Св. Климент Охридски", които ще участват със свой щанд днес и утре (на 13 и 14 април) в Пролетния фестивал на науката в НДК.
 
В ефира на Дарик ръководителят на катедра "Астрономия" и на Астрономическата обсерватория към Алма Матер доц. Евгени Овчаров каза: "Интересът към астрономията винаги е бил много голям, особено при децата. Въпросът е ние професионалните астрономи да не се крием, а да излизаме пред хората и да разказваме за нещата, с които се занимаваме".

Заради дъжда пролетният фестивал на науката ще се състои вътре в НДК, вместо на открито. "Това е инициатива на млади хода от сдружение "Апетити за образование чрез практика", които направиха няколко подобни събития през миналата година, доста успешни, успяват да съберат много хора от науката и не само. Събота и неделя ще бъде в НДК в Зала 3. За съжаление, заради лошото време няма да бъде отвън. Там ще участваме с екипа на катедра "Астрономия" с интересни демонстрации, вкусен макет на слънчевата система. Засега няма да ги ядем планетите, но идеята е да покажем по интересен и атрактивен начин мащабите на Слънчевата система", обясни доц. Овчаров.
 
"Много хора бъркат и смятат, че Марс е голям колкото Земята, а всъщност е доста по-малка планета. Трудно си представят размерите на Юпитер, Сатурн или Слънцето. Но ако смалим пропорционално всички размери на тези планети и на Слънцето, можем да ги сравним с някои познати плодове и зеленчуци например. За слънцето не взимаме никакъв плод, защото ако го сравним с такъв, планетите ще бъдат невидими. Така че ако слънцето е с размери с диаметър два-три метра, тогава Юпитер и Сатурн ще бъдат колкото пъпеш и диня или зелка. Земята ще е колкото джанка и чери доматче, Меркурий - колкото малък фъстък", разказа за интересната идея ръководителят на катедра "Астрономия".
 
Следващата събота катедрата ще отвори вратите на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина за посетители с програма от 16 до 22 часа, съобщи още астрофизикът.

През юли се планира да започне дълго чаканият ремонт на най-старата обсерватория в България. Доц. Овчаров се надява обновената Обсерватория да отвори врати през септември, когато времето е много подходящо за наблюдение: "Това е най-старата астрономическа обсерватория в България въобще най-старата научна инфраструктура в България и първите сгради на СУ са две от сградите на обсерваторията, които са напълно запазени".

На 20 април е денят на отворените врати на Физическия факултет от 16 до 22 ч. Ще бъдат представени истински метеорити от различен тип - каменни, железни. Предвидени са демонстрации на метеорологична апаратура и др. Подобна програма ще има и на 11 май в същия часови диапазон, тогава е пролетният Световен ден на астрономията", каза още доц. Евгени Овчаров.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама