Платформата на ГЕРБ и СДС за евроизборите: Кохезионната политика, миграцията и отбраната - сред приоритетите

13:45, 14 апр 19 / Политика 25 1256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ представя политическата си платформа за предстоящите европейски избори на 26 май. Събитието се провежда  в театър „Азарян“ в НДК. ГЕРБ и СДС постигнаха споразумение за общо явяване на европейските избори.

"Силата на нашата платформа е, че ще защитаваме това, което се припокрива с приоритетите на ЕНП - кохезионна политика, миграция, отбрана. Благодаря на всички структури в страната, включително и на СДС, които правят всичко възможно, за да се подготвим максимално добре на предстоящите европейски избори. Днес ние ще представим както резултатите, които имаме от управлението и които изцяло се покриват с приоритетите на Европа и нашите ангажименти с евродепутатите ни. Когато принадлежим към едно политическо семейство в Европа ние трябва да приемаме съотносими политики", заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов. "Искаме да покажем европейското лице на България", добави той.

ГЕРБ представя политическата си платформа за евроизборите (На живо)

"Нямам съмнения, че днес ще бъде представена една прекрасна платформа. Въпросът е тя да стигне до българските избиратели. Опитът да превърнем дебата за Европа във вътрешнополитически дебат не е правилен. На този прекрасен отбор, на тази прекрасна платформа желая успех”, каза председателят на СДС Румен Христов.

"Правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов отвориха нова страница в отношенията ни със Западните Балкани. Ще работим за намаляване на цените на роуминга в тези страни", каза още Габриел, която води листата на ГЕРБ за предстоящите избори. Тя добави, че сред приоритетите на партията ще бъдат премахване на фалшиви акаунти, обучения за безопасност онлайн, както в училище, така и в бизнеса, да се подобри достъпът до интернет в селски и отдалечени райони, безплатен безжичен интернет навсякъде в страните от ЕС за по-лесна свързаност на бизнеса и хората, както и създаване на Европейски център за киберсигурност. 

„Понякога европейският бюджет звучи много неразбираемо за хората. Истината е, че той прилича на един семеен бюджет. Както всяко семейство има нужда от бюджет, за да посреща своите нужди, така и всяка държава има нужда от бюджет”. Това заяви Андрей Новаков, който представи платформата на ГЕРБ относно бюджетната политика на ЕС. По думите му европейският портфейл за предстоящия период ще бъде 1 трилион и 30 млрд. евро. „Фалшива новина е, че след 2020 г. парите за България ще спрат. Нашите опоненти казаха, че България внася в европейския бюджет повече, отколкото получава - това не е така. Бюджетът е тази гравитация, която ни държи заедно”, каза още Новаков. Според Новаков парите за земеделие се увеличават и продължава секторът да бъде приоритетен, А за малките населени райони ще има 5 млрд. лв в следващите години.

„ЕС може да помогне на държавите в сферата на здравеопазването. Можем да си помагаме и да обменяме добри практики в Съюза. Над 70% от всички граждани от ЕС, а и ние в това число, искат ангажимент от ЕС в тази сфера, въпреки че той е приоритет”. Това заяви Андрей Ковачев. По думите му ако искаме растяща икономика, трябва да имаме и здрави граждани . „Българското правителство инвестира изключително много през последните години за здравноосигурителните плащания, за ремонтиране на болници за това да има по-високо заплащане на медиците”, каза той. „Благодарение на европейската солидарност, само до няколко години ще имаме нова модерна Спешна помощ – ще бъдат закупени над 400 нови линейки, 247 медицински центрове ще бъдат ремонтирани, ще бъде закупена и много нова техника”, коментира Ковачев.

„За да имаме добра среда за бизнеса трябва да имаме добри финансови измерители. А когато цифрите говорят, и опозицията мълчи. В момента имаме най-добрите икономически показатели в нашата история – най-висок БВП, най-ниска безработица”. Това заяви Ева Майдел. „България вече произвежда много. Но ние искаме да произвеждаме още и по-съвременни неща”, каза още тя. По думите й от ГЕРБ ще работят за завършване на единния европейски пазар. „Имаме нужда и от най-младия си потенциал – хората които са тук, хората които са в чужбина – да се завърнат. Но за да няма голяма пропаст между бизнеса и младите ще продължим да работим за съвместния им диалог”, коментира още Майдел. „ЕС трябва да продължи да помага на бизнеса и на потребителите и точно това ще бъде една от нашите задачи. Ще работим и за ускорено влизане в Еврозоната, защото това ще донесе повече възможности и инвестиции. Нашата най-голяма цел е не само да настигнем другите европейски държави, но и да повишим качеството на живот на българите”, каза още тя.

„Кохезионна политика – това е политиката, която е най-близко до гражданите и която решава техните проблеми. Искаме тази политика да бъде по-близо до гражданите – да работим за по-добра свързаност, да бъде по-социална, да има по-добър достъп до здравеоопазване, да бъде по-зелена, по-екологична”, заяви Лиляна Павлова. По думите й от присъединяването ни към ЕС, въздействието на кохезионната политика върху БВП е 11%. „До 2023 г. очакваме още увеличение благодарение на тези еврофондове. Водещата роля на тази кохезионна политика е тя да се запази. Именно тя трябва да бъде близка до хората”, каза още тя. „Трябва да имаме синергия между различните европейски фондове и по-лесен достъп до тях. Благодарение на тях в годините назад променихме облика на градовете. Трябва да започнем да работим за това”, посочи Павлова.

„Политиката на сближаване – социално и икономическо, е основополагаща за ЕС. Тя трябва да бъде ориентирана към хората. Ние инвестираме в по-честа околна среда, защото знаем, че всички екологични стандарти са предпоставка за по-добър живот. Ние продължаваме с инвестиционната политика в тази сфера”. Това заяви Ивелина Василева. За изминалия период Василева посочи, че са били изградени 51 пречиствателни станции за отпадъчни води. „Подобрихме състоянието на водите на Черно море, изграждайки 8 пречиствателни станции. Отдавна забравихме и за кризата с отпадъците в София, защото беше изграден най-модерният завод за отпадъци”, посочи още тя. Като друга важна политика Василева определи подобряване на качеството на въздуха. „Близо с 60% са намалели замърсяванията с фини прахови частици. От 28 града, по предварителни данни към настоящия момент, 9 от тях вече изпълняват изискванията. Продължаваме с въвеждането на мерки за по-чист въздух”, заяви Ивелина Василева.

„Главната цел е и да намалим административната тежест. Имаме предвид и това, че бъдещето е и в електромобилността – ще се стремим автомобилите ни да бълват по-малко вредни емисии и автобусите да са по-екологични”. Това заяви Жечо Станков, който представи приоритетите на ГЕРБ в сектор "Енергетика". „България инвестира от бюджета си 2 млрд. лв. в домовете на гражданите – давани сме за пример в Европа за това”, каза още той.

Преди седмица партията избра за слоган на евровота – „Европа ни чува“.

От ГЕРБ залагат на най-малко 7 евродепутати в бъдещия Европарламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама