Пленумът пренареди листата на Нинова за евроизборите

20:50, 14 апр 19 / Политика 25 2338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След десет часа дебати и таен вот Националният съвет на БСП напълно размести предложената от лидера Корнелия Нинова листа с кандидати за евродепутати на изборите на 26 май т.г. Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който тясното ръководство на партията искаше да отстрани, ще бъде кандидат за евродепутат, но на пето място в листата.

След Елена Йончева на второ и трето място се нареждат младите социалисти Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които по вишегласие получиха по 97 гласа и отидоха на балотаж. Първоначално те бяха предложени за неизбираеми позиции.

Петър Витанов е на 37 г. и е депутат първи мандат в България. Цветелина Пенкова е на 31 г. и е зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум", чийто председател Румен Чолаков е водач на листата на "Път на младите".

В челната тройка Корнелия Нинова искаше да бъдат бившият зам.-председател на БСП Янаки Стоилов и настоящият - Деница Златева. Сега те трябваше да заемат съответно дванадесето и седмо място, но Стоилов се е отказал.

По волята на Нинова са определени само водаческото място и позициите на гражданската квота и коалиционните партньори. Изненадата в листата е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който ще е на четвърто място. На десето място е бившият депутат от НФСБ и лидер на партия "Българска пролет" Велизар Енчев. На последно място е Емил Георгиев от "Екогласност".

След като тези места бяха определени чрез явно гласуване по-рано днес, се стигна до таен вот за останалите при критики към тясното ръководство на БСП, че не зачита номинациите на партийните структури. Преди пленума самият Станишев каза, че предложената от Нинова листа е подарък за ГЕРБ, а БСП се превръща във вождистка партия или ГЕРБ номер 2.

След Елена Йончева, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов и Сергей Станишев в листата на шесто място се нарежда Иван Кръстев, който бе зам.-министър на образованието и науката в кабинета "Орешарски". На първия вот той получи 95 гласа, колкото и Станишев.

Целта на "Позитано" 20 е партията да има поне шестима евродепутати. На евровота водачът на листата не е бетониран, а прагът за преференции е нисък - 5%, т.е. са възможни размествания.

На седмо място е зам.-председателят на БСП Деница Златева, на осмо - депутатът Румен Гечев, който бе вицепремиер в правителството на Жан Виденов, а на девето - досегашният евродепутат Момчил Неков. Десетото място е за Велизар Енчев.

След него се нареждат депутатът Димитър Данчев, социалистът от Пловдив Тодор Стоилов, депутатът Валери Жаблянов, Мариела Модева, д-р Десислав Тасков, автомобилният състезател Крум Дончев и Емил Георгиев от "Екогласност".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама