Заявки на инвеститори за АЕЦ „Белене“ ще се приемат от началото на май

14:35, 15 апр 19 / Политика 25 1223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Потенциалните стратегически инвеститори ще могат да подават заявление за участие в процедурата за проекта АЕЦ „Белене“ през май, когато тя ще бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

"Процедурата за избор на стратегически инвеститор стартира, но официалният срок за подаване на заявление започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде публикувана в началото на месец май и срокът е 90 дни“, отбеляза тя.

Теменужка Петкова участва в международния форум „Атомекспо“, който се провежда в руския курорт Сочи. В рамките на събитието тя ще има срещи с компаниите, които до този момент са проявили интерес към АЕЦ „Белене“ - руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Илектрик“. Тя ще се срещне и с министъра на иновациите на Сърбия Ненад Попович.

„Знаете, че възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ ние разглеждаме като проект, който ще има регионално значение. Поради тази причина ще проведем среща и с колегата от Сърбия, за да можем да видим каква е възможността евентуално сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия или под друга форма, такава, каквато процедурата за избор на инвеститор, стратегически инвеститор, предполага“, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Очаква се в рамките на събитието, което тази година е под мотото „Ядрените технологии за по-добър живот“, да се обсъди приноса на атомната енергия към борбата с климатичните промени, както и значението на ядрените технологии за развитието на различни сектори от публичния живот. В дискусиите освен фирмите от бранша, ще участват финансови институции и представители на Международната агенция за атомна енергия, на Световната ядрена асоциация и на Световния енергиен съвет.

Теменужка Петкова е придружавана от ръководителите на Българския енергиен холдинг, НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и Агенцията за ядрено регулиране. Предвижда се в рамките на форума те да имат отделни срещи с представители на компаниите, които проявяват интерес да участват в построяването на АЕЦ „Белене“ и да бъдат стратегически инвеститор на проекта.

И унгарски компании имат интерес към АЕЦ „Белене“, каза днес в Сочи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Той отказа подробности с аргумента, че ще се срещне с тях през следващата седмица: „Проявиха интерес, ходиха на площадката на „Белене“ и другата седмица имаме среща с тях за въпроси към нас по процедурата“.

В момента в света се строят 55 нови атомни реактори, като 9 от тях са в страни, които досега не са развивали ядрена енергетика, посочи директорът на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг на откриването на „Атомекспо“.

Според Ризинг атомната енергетика е втората по чистота енергия след тази, която се произвежда от вода. Ядрената промишленост си е поставила за цел да постигне заложеното в плана Хармония на Световната ядрена асоциация, който предвижда до 2050-та година 25 процента от електроенергията в света да е произведен от атомни реактори. Това означава, че строителството на ядрени централи трябва да се утрои, посочи Агнета Ризинг. От своя страна генералният директор руската държавна корпорация „Росатом“, която е съорганизатор на събитието, Алексей Лихачов посочи, че на днешния форум присъстват представители от 74 държави.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама