Русия напълно прекратила сътрудничеството си с НАТО

14:50, 15 апр 19 / Свят 25 270 Topnovini
1

Русия и НАТО изцяло са прекратили сътрудничеството си по гражданска и военна линия. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от руските медии.

"Самото НАТО се отказа от позитивна програма в отношенията с Русия. Тя не съществува. И досега няма признаци, че НАТО знае как да излезе от тази задънена улица", отбеляза той.

Заместник-министърът на външните работи на Русия определи като абсурдно решението на Алианса да прекрати нормалните работни контакти по военна линия, отбелязвайки, че сигурността в Европа до голяма степен зависи от отношенията между Русия и НАТО.

 

 

По думите на Грушко, Алиансът бил отишъл твърде далеч в нагнетяването на конфронтация с Русия.

"Парадоксално, но днешните отношения между Русия и НАТО напомнят изключително много за "нормалното" състояние на нещата, при които е създадено НАТО - по време на студената война. Отново задействаха "доктрината Армел": диалог и възпиране. Само че в тази формула сега има много възпиране и малко диалог", подчерта Грушко.

Той заяви, че общите военни разходи на страните от НАТО през миналата година са надхвърлили 1 трлн. долара, което е 22 пъти повече от руските военни разходи.

 

В същото време Грушко подчерта, че Москва нямало да участва в надпреварата по увеличаване на военните бюджети с НАТО, а разчитала на "икономически, прецизни и ефективни средства".

"Що се отнася до въоръжен конфликт с НАТО, всички здравомислещи се надяват, че това няма да се случи. Това би било катастрофа за цялото човечество. Сигурен съм, че Вашингтон и Брюксел разбират това", добави той.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 273 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.