Десислава Иванчева получи 20 години затвор на първа инстанция

16:04, 15 апр 19 / Крими 25 988 Topnovini

Спецсъдът постанови 20 години затвор за бившия кмет на столичния района "Младост" Десислава Иванчева, 10 000 лева глоба и лишаване от право да заема държавна длъжност. 

Специализираният съд я призна за виновна за това, че е поискала подкуп. Като съучастници са посочени другите двама – зам.-кметицата Биляна Петрова и соченият за посредник в комуникацията със строителния предприемач Александър Ваклин бивш кмет Петко Дюлгеров.

Адв. Марковски: Няма доказателства, че Иванчева е искала и взела подкуп

Биляна Петрова е осъдена на 15 години затвор и 15 000 лева глоба, а Петко Дюлгеров - на 12 години и 12 000 лева глоба.

Присъдата подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.

Съдия Иво Хинов посочи, че делото има "политически нюанс", като подчерта, че не може да се твърди, че Ваклин е провокирал подсъдимите.

На влизане минути по-рано и във видимо добро настроение Иванчева и Петрова споделиха пред журналистите, че очакват оправдателни присъди. Според отстранения кмет всичко друго ще е "крах на държавата".

Иванчева замеси ,,Артекс" в делото срещу себе си, Дюлгеров се отказа от показанията си

Двете повдигнаха друга тема - кой ще отговаря за твърденията на прокурорите при решение "невиновен". Функционалният имунитет се ползва превратно - лъжа, защото знам, че няма да има последствия, защото ще плаща държавата, коментира Биляна Петрова.

Иванчева допълни, че обвинителите "лъжат с цел набеждаване" и обяви, че двете ще работят за промени, които да доведат до подвеждане под отговорност на прокурори, които са изрекли неверни твърдения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 51 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.