Крайнодесните с пробив на изборите във Финландия

18:00, 15 апр 19 / Свят 25 1041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Победителят на изборите във Финландия - Социалдемократическата партия, е изправен пред трудната задача да формира управляваща коалиция. Партията е с почти изравнен резултат с крайнодясната формация "Финландците". Вотът показа дълбоко разделение сред избирателите по въпросите на миграцията и околната среда.

За първи път от век насам, никоя партия във Финландия не събра над 20%. Изборите се проведоха след четири години на мерки за икономии и оставка на дясноцентристкия премиер.

Победител със 17.7% е Социалдемократическата партия, но плътно зад нея със 17.5 на сто е евроскептичната партия "Финландците" - истински пробив за националистите. ,,Невероятен изборен трилър!", коментира пресата в Хелзинки.

Анти Рине, лидер на Социалдемократическата партия във Финландия: Трудно е да се каже какво всъщност стана. По някаква причина партията "Финландците" успя да изкара избирателите си навън в изборния ден. Ясно е, че политическото поле се промени, сега имаме еднакви по размер партии във финландското общество. Това е европейски феномен.

Рине е бивш финансов министър. Планира да увеличи данъците и разходите. Очакват се обаче трудни седмици на преговори за коалиция. Още преди вота, много партии изключиха съюзяване с класиралата се на второ място формация. Неин лидер обясни успеха й. 

Себастиан Тинкинен, вицепрезидент на "Финландците": Партия "Финландците" е единствената партия във Финландия, която беше достатъчно смела да говори за лошия тип имиграция и мисля,че сега виждаме резултата.

Съюзът на "Зелените" също подобри резултата от миналите избори от 8,5 на 11,5 на сто заради тревогите около климатичните промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама