Oсновната сграда на "Нотр Дам" e спасена

00:40, 16 апр 19 / Свят 25 1631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пожарната служба в Париж обяви, че основната структура на катедралата "Нотр Дам" е спасена, съобщава БГНЕС. Часове наред пожарникарите се бориха да овладеят пожара, който избухна в катедралата в понеделник.

"Нотр Дам" в Париж гори

"Вече считаме, че основната структура на "Нотр Дам" е спасена и ще бъде запазена", каза ръководителят на операцията Жан-Клод Гале само час, след като беше обявил, че не може да даде гаранции за катедралата.

Според Гале няма опасност двете кули на "Нотр Дам" да рухнат. Малко по-рано се срути кулата стрела, която се издигаше над централната част на основния кораб на известната църква.

Пожарникарите в Париж се борят да спасят северната кула на "Нотр Дам"

"Най-лошото беше предотвратено. Фасадата и двете кули на "Нотр Дам" не се срутиха”. Това каза френският президент Еманюел Макрон часове след избухването на пожара в катедралата в сърцето на Париж. Той благодари на пожарникарите – повече от 500 на брой, които се борят с пламъците и заяви, че те са успели да спасят „епицентъра” на живота във Франция.

"Това е нашата история, нашето освобождение, нашата вяра, нашето вдъхновение и то гори. Съзнавам тъгата и ужасното чувство у всеки един от нас", каза още Макрон, обръщайки се към сънародниците си от мястото на пожара. "Толкова много книгии картини са създадени тук", припомни Макрон. И добави: "Пожарникарите трябва да са горди, че успяха да я спасят. Още когато се появи първият дим, можех да разчитам на кметството и на Пожарната. Пожарникарите спечелиха битката за спасяването на двете главни кули и сградата от срутване, а сега предстои да се спечели войната със запазването на цялостната фасада. Получих уверение, че двете кули и главната част от сградата няма да се срутят."

 Той увери, че църквата ще бъде изградена отново, защото "историята заслужава това". И подчерта, че "Нотр Дам" е гордост за всички французи, без значение дали я посещават всеки ден или не са стъпвали в нея.

Фондацията за културно наследство ще открие вторник национална благотворителна акция за събиране на средства за възстановяване на Нотр Дам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама