Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"

07:50, 16 апр 19 / Свят 25 1534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Адът погълна "Нотр Дам", "Нотр Дам" в сълзи", "Изпепеленото сърце" - това са част от заглавията на френската и световната преса, след като цяла нощ противопожарната охрана се бори да овладее огнената стихия, изпепеляваща емблематичната катедрала в Париж.

1000 кв. м. от покрива на храма. както и готическият връх са унищожени от огъня. Структурата на сградата и двете кули са запазени, но въпреки това първите снимки са съкрушителни.

Специалисти се безпокоят за органа в катедралата, за витражите, както и за ценни картини от 17-ти и 18-ти век, които са били в сградата. Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на „Нотр Дам”, известна като „Гората”, се е срутила в резултат на огъня.

Oсновната сграда на "Нотр Дам" e спасена

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам”, обаче са били спасени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам” Патрик Шове.

Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години”.

Хиляди граждани се събраха, наблюдавайки с ужас как огънят бушува в "Нотр Дам". През нощта започна спонтанно събиране на средства за възстановяването на щетите, а френският милионер Пино обеща да отпусне 100 милиона евро.

Пожарът бележи началото на Страстната седмица, когато "Нотр Дам" наистина се превръща в религиозното сърце на Франция.

Световни лидери изразиха съпричастност с болката на Франция. Премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че мислите му са с целия католически свят. "Ужасно е да гледаш как 8 века история изчеват пред очите ти", допълва още той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа, че "Нотр Дам" е цяла Европа. Кураж на парижани пожела и Хайко Маас. Американският президент Доналд Тръмп пък посъветва френските служби да гасят по въздух.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама