Теменужка Петкова: Разчитаме на "Росатом" на всички етапи от АЕЦ "Белене"

08:15, 16 апр 19 / Политика 25 1192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и Държаната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа". Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов, съобщиха от Министерството на енергетиката. Срещата е била в рамките на XI-я Международен форум "Атомекспо 2019" в Сочи, Русия.

Министър Петкова е запознала представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". "Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал", е заявила Петкова, цитирана от енергийното ведомство. "Национална електрическа компания" ЕАД ще довърши процедурата за лицензиране на проекта, е допълнила тя. Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране, с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения. Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта, а на българската страна да увери своя дял в бъдещата проектна компания.

По думите на Петкова българската страна разчита на партньорство с Държавната корпорация "Росатом" на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Двете страни ще продължат активния си диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор.

По-рано министър Петкова е разговаряла и с представители на американската компания "Дженерал Електрик". От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. "Дженерал Електрик" би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама