Измами с евтини наеми на апартаменти заливат социалните мрежи

10:10, 16 апр 19 25 2746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жена предлага едно и също жилище на различни хора, като от всички взема капаро, а до оглед не се стига и парите никога не се връщат.

Измамите стават през групи във Facebook, в които се търсят и предлагат апартаменти под наем без брокери.

„Бях пуснах обява и въпросното лице Гергана Маринова ме намери и ми предложи този апартамент, който е от 300 лв., намиращ се в „Младост” 1, обяснява Радостин Тодоров.

Схемата е една и съща. Когато нов потребител пусне обява, с него се свързва жена, предлагаща много ниска оферта за хубаво жилище в искания район. Един от измамените е Радостин.

„След час разговор по телефон, тя ме помоли да й изпратя капаро понеже доста хора са я лъгали и като вид застраховка да й пратя капаро. Пратих капаро със съответната сума и на следващия ден въпросната госпожа така и не се появи. Изпрати ми есемес, че била много зле. Било й прилошало, нямало как да дойде и да ми изпрати капарото. Вече две седмици въпросната госпожа лъже и не иска да ми върне парите”, разказва Радостин.

Недвижимата собственост, предлагана от Гергана, се оказва движима. Един и същ апартамент е обявяван в различни квартали, според търсенето на наемателите.

„Оказва се в центъра, в „Студентски град”, в „Младост”, но никой от хората не я е виждал”, разказва Радостин.

Екип на Нова телевизия провери един от адресите, на който  наемодателката твърди, че се намира апартаментът. Оказа се трафопост.

„Масово в момента се случват такива неща в социалните мрежи. Хора качват хубави снимки на нереално ниски цени”, обясни Натали Кирилова, консултант по недвижими имоти. „Това се прави, за да се привлекат потенциални клиенти”.

Николета също попада в схемата. Тя превежда 150 лв. на наемодателката. До оглед отново не се стига, капарото също не е върнато.

„Пуснах пост във Facebook групите. Останах изненадана, защото поне 10 човека се свързаха с мен, които също са изгърмели като мен”, заявява Николета Аврамова.

Това не е първата измама на Гергана. През 2015 г. на същия принцип е предлагала и студентски общежития срещу заплащане. 

„Съветите, които бих дала на клиентите, са никога да не оставят капаро на нещо, което не са видели с очите си, да работят с доверен брокер, с проверена агенция, да не вярват на всичко, което четат в социалните мрежи”, заявява Наталия Кирилова.

Към наемодателката са подадени жалби в полицията. Ако бъде образувано дело за измама, законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама