Наши художници ще помогнат за възстановяването на "Нотр Дам"

12:11, 16 апр 19 / Политика 25 1490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български художници-живописци ще бъдат изпратени във Франция, за да помагат за възстановяването на катедралата "Нотр Дам", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Oсновната сграда на "Нотр Дам" e спасена

По думите му чрез българския посланик в Париж е предадено на френския президент Еманюел Макрон, че страната ни е готова да помогне финансово, но най-вече чрез реставратори, които да отидат на място. Борисов изрази надежда за бързото възстановяване на този символ на християнството.

"Нотр Дам" в Париж гори

Катедралата "Нотр Дам" оцеля след опустошителния пожар. До рано тази сутрин продължи борбата с огъня, като пожарникарите успяха да спрат разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване.

Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"

Около две трети от целия покрив, включително и Кулата-Стрела, обаче са напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва набиране на средства за пълното възстановяване на "Нотр Дам".

Все още няма яснота нито колко ще струва, нито колко време ще продължи реконструкцията, като първоначалните прогнози са за период от между 10 и 15 години. Френската прокуратура образува разследване на пожара, като за момента основната версия е, че огънят е възникнал в резултат на ремонтните дейности, които се извършват от година насам по катедралата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама