Туск, Юнкер и Таяни с призив за помощ за възстановяването на "Нотр Дам"

12:50, 16 апр 19 / Свят 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световни лидери изразиха съпричастност с Франция и обещаха финансова помощ за възстановяването на Нотр Дам. Папа Франциск обяви, че се моли за бързото овладяване на стихията. В Страсбург, председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент призоваха за солидарност с Франция и помощ за възстановяване на Нотр Дам.

Наши художници ще помогнат за възстановяването на "Нотр Дам"

Лидерите на европейските институции се събраха, за да обсъдят резултатите от Европейския съвет за Brexit. Всички изказвания в пленарната зала в Страсбург започваха с изразяване на солидарност с Франция и Париж заради пожара в катедралата "Нотр Дам".

Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск призова всички държави-членки на ЕС да помогнат за възстановяване на катедралата. "Призовавам всички 28 държави-членки да помогнат в това начинание. Франция може да се справи и сама. Пожарът обаче напомни, че ни обединява нещо по-високо от договорите. Знаем какво можем да загубим и искаме да го запазим", изтъкна Туск, предаде БНТ.

Събират средства за възстановяване на "Нотр Дам"

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова пък евродепутатите да направят лични дарения. "Като бивш гражданин на Париж, като италианец и европеец, аз съм ранен в сърцето заради това, което се случи. В мислите си ние сме с Франция и французите. Това, което се случи вчера, не е рана, която ще отшуми бързо", каза от своя страна Таяни.

Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер вчерашният ден е бил ужасен за всички, които обичат Франция и Париж. "Един важен символ на Франция е сполетян от трагедия. Искам да изразя солидарност и съчувствие от страна на Европейската комисия. Ранена беше Франция. Ранена беше Европа, всички бяхме ранени", заяви Юнкер.

Oсновната сграда на "Нотр Дам" e спасена

Юнкер и Туск представиха пред евродепутатите резултатите от Европейския съвет, на който беше взето решение за отлагане на Brexit до 31 октомври. Туск заяви, че докато Великобритания не е напуснала Евросъюза тя има правото и задължението да участва в европейските избори и да избере своите евродепутати, които макар и че ще останат няколко месеца в ЕП, то Великобритания не трябва да бъде третирана като втора категория член на ЕС през това време.

Юнкер заяви, че много държави имат притеснения, че ще станат жертви на ситуацията, свързана с Brexit и че ще се стигне до хаос в ЕС, и каза, че това не трябва да бъде допускано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама